I 2020 romandebuterede Katrin Ottarsdóttir med den lavmælte slægtsfortælling ”Gentan í verðini” (”Pigen i verden”, 2021), hvor den synsvinkelbærende hovedperson, bare kaldet pigen, ankommer med bussen Stubbekøbing til en lille færøsk bygd, hvor hun skal holde sommerferie hos sin mormor og morfar. Hos dem bor også hendes sværmeriske moster og den omsorgsfulde tante, der har mere end et godt øje til morfar. Inde i Thorshavn bor den 11-årige piges forældre, der lever i et dysfunktionelt ægteskab, som pigen føler sig ansvarlig for ikke springer i luften. Gennem romanen lufter hun sin uro for faren, når hun ikke er der til at passe på ham, og de relationelle svigt viser sig i hendes behov for at passe på alle andre end sig selv, hendes lyst til ikke selv at ville have børn og ikke mindst et utrolig skarpt blik på andre mennesker.
39140608
1960’ernes sommerdage går langsomt, og når den sensitive pige ikke leger Robin Hood i haven, har hun god tid til at iagttage dynamikkerne i den mærkeligt sammenbragte familie: mormoren, der laver kabale og stiltiende accepterer, at hendes mand og tante har et slet skjult kærlighedsforhold, den drømmende moster, der vælter sig i mænd uden at kunne vælge og den opofrende tante, der gerne vil have morfar, men som ender med en tør købmand på det mørke nordland. Andre karakterer er den generte mand, der kommer med torskehoveder til morfar på en trillebør og som måske er forelsket i mormor, telefonmanden, der barberer og klipper morfar inden de spiller skak og drikker cognac. I stedet for navne defineres karaktererne af deres funktion, og som sådan bliver alle holdt på plads i det lille samfund.
Pigens næsten filmiske blik gør sammen med den lavmælte prosa romanen til et stilfærdigt og meget præcist studie i komplekse familiedynamikker, løssluppent og tilbageholdt begær og hvad psykisk vold gør ved et lille barn. Fra radioen kører nyhederne fra Vietnam, og på den måde spejles den lille, lokale verden af den store, og pigen gør sig mange både naive og smukke tanker om, hvorfor mennesker er voldelige mod hinanden. Den dragende færøske natur fylder naturligt i romanen, der også tematiserer forholdet mellem Færøerne og Danmark med alle de fordomme, der hersker i begge retninger.