Melanin er en samlebetegnelse for de pigmenter, der findes i menneskers hår og hud, og som bl.a. har betydning for, hvilken hår- og hudfarve mennesker har. ”Melanin” (2019) er også titlen på Mikas Langs debut. Det er digte, der handler om racisme. Det første digt gentager sætningen: ”Jeg kan ikke få vejret”. En sætning, som også var et kampråb i Black Lives Matter-demonstrationerne, der fulgte efter politimordet på George Floyd, som sagde sætningen, da en politibetjent knælede på hans hals, indtil han blev kvalt. Ved at bruge denne sætning som omkvæd får digtet også en stakåndet, kværnende kvalitet, en desperation og nødvendighed, der slår tonen an for bogen. Det er en ensom erfaring, men det er også en måde at stille sig sammen med en flok, der anvender dette kollektive kampråb.
46441214
Lang skriver lange slyngede digte, der gør brug af forskydninger og gentagelser, og på den måde bliver de meget musikalske i deres måde at skabe en bevægelse, noget der strømmer igennem teksterne. Det kunne ligne en vrede, og vreden findes der, men den findes side om side og slynget sammen med sorgen.
Det er også værd at bemærke, at kampråbet handler om kroppen. Det er løftet fra den konkrete situation: den døende mand kvalt af en politibetjent på gaden. Men det mister aldrig sin kropslighed. Lang skriver med og fra kroppen: ”først da jeg blev seks-syvogtyve/ fandt jeg ud af// at/ kroppen findes// at/ det meste af min krop/ ingen plads har/ i den vestlige universalisme// at/ man ikke kan bygge/ en krop/ kun af ord” (s. 47).
Lang gør gennem hele bogen brug af citater fra sorte forfattere: Saidiya Hartman, Frederick Douglass, Gil Scott-Heron, Assata Shakur, Talib Kweli og Chinua Achebe bliver nævnt i noterne. Det sætter ham i forbindelse med en tradition, som er både mange- og forskelligartet, en diaspora. Det betyder befolkningsgrupper, der lever uden for deres oprindelige hjemland, og i en afrikansk kontekst har det meget at gøre med kolonitiden og slavehandlen. Noget Lang også har arbejdet med i skriftkollektivet Marronage.
At Mikas Lang også er en dansk digter, der skriver sig ind i en dansk digtertradition, kan man bl.a. se, ved at han også vælger at skrive med Inger Christensens ikoniske ”x findes”-formular fra hendes ”Alfabet” (1981).
SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Melanin"