Nauja Lynge er født i Danmark i 1965, men efter et år flyttede hun med sine forældre til Grønland. Hun boede i Nuuk, til hun var otte år, så flyttede hun efter forældrenes skilsmisse tilbage til Danmark med sin lillesøster og deres danske mor. Hendes grønlandske far Torben Emil Lynge blev i Grønland og flyttede til den sydgrønlandske by Narsaq, hvor han i en årrække var borgmester. Naujas farfar Hans Lynge er en anerkendt forfatter og billedkunstner, og hendes oldefar skrev Grønlands nationalsang. Som barn var Nauja meget stolt af sit grønlandske ophav, men det ændrede sig, da hun kom tilbage til Danmark. Hun siger: ”I 40 år fornægtede jeg min grønlandske baggrund. Jeg ville for alt i verden ikke leve op til de fordomme, der er om grønlændere i Danmark. Jeg gik på æggeskaller. Jeg spillede skuespil. Jeg var ikke mig selv.” (Redaktionen: Perfekt rollemodel – indtil det går galt. Sermitsiaq, 2021–05–06).
I dag har hun genfundet stoltheden over at være grønlandsdansker, som Lynge kalder sig, og netop forholdet mellem Grønland og Danmark er omdrejningspunktet, når hun skriver. Siden hun var barn, har hun skrevet dagbog, og hun har som voksen i en årrække skrevet blogindlæg for Jyllandsposten om rigsfællesskabet. Hun debuterede da også på dansk med en debatbog om rigsfællesskabet, men fandt senere ud af, at fiktionsgenren var et endnu bedre sted at behandle svært stof uden at blive formanende. Men uanset om Lynge skriver fiktion eller debat, skriver hun om sprængfarlige emner, og det kommer med en pris. Hun fortæller: ”Jeg har tidligere fået dødstrusler og er nærmest vant til det, fordi det er svære emner, jeg beskæftiger mig med både som forfatter og debattør.” (Bine Madsen: Grønlandsdansk forfatter: - Manglende respekt og viden er stadig årsag til fejl og overgreb. Sjællandske Nyheder, 2025–01–25).
Nauja Lynge er medstifter af foreningen ”Rigsfællesskabet”, og i 2019 modtog hun Niels Ebbesen Medaljen for sin indsats for foreningen.
Nauja Lynge har tre voksne børn og bor i dag i Aarhus.