I 1998 udgav Michael Cunningham romanen ”The Hours” (”Timerne”, 2024), som i 2002 blev filmatiseret med Julianne Moore, Meryl Streep og en Oscar-vindende Nicole Kidman i hovedrollerne.
I en fortættet prolog går den forpinte forfatter Virginia Woolf fra sit hus ned til floden Ouse, hvor hun fylder jakkelommerne med sten og drukner sig. Ganske som det skete i virkelighedens England i 1941. Herefter følger romanen tre kvinder – en forfatter, en læser og en romankarakter – en lang junidag i tre forskellige tider: I 1923 bor Virginia Woolf i en rolig London-forstad for at få styr på sine nerver. Her arbejder hun på manuskriptet til sin roman ”Mrs. Dalloway”, mens hun drømmer om at flytte tilbage til London og mærke livet. I Los Angeles i 1949 skal den gravide husmor Laura Brown fejre sin mands fødselsdag, men hun vil hellere ligge alene på et hotelværelse og læse ”Mrs. Dalloway”, fjernt fra forpligtelser som mor, hustru og kvinde. I New York i 1990’erne er forlagsredaktøren Clarissa ved at forberede en fest for sin aids-syge digterven Richard, der skal modtage en litteraturpris samme aften. Hun konfronteres dagen igennem af mennesker fra fortiden og af sine egne forventninger til livet.
139611047
Både temaer, opbygning, fortællestil, karakterer og scener i ”Timerne” følger Woolfs roman ”Mrs. Dalloway” (1925) tæt. Fysisk og psykisk sygdom, seksualitet, forgængelighed, kønsroller, forholdet mellem kunst og liv, blomster og selviscenesættelse er centrale temaer; opbygningen følger kvinder en enkelt junidag – og komprimerer et helt liv på en dag med alle de små dramaer, en dag indeholder; fortællemæssigt er der primært lange associationsrækker fra de tre hovedkarakterer, men det brydes af og til af indblik i andre karakterers tanker, hvilket giver et udefrakommende blik på kvinderne; karaktererne har de samme navne, historier og egenskaber og selve handlingen med forberedelser til en fest er den samme. Sproget er detaljerigt og sansende, fuld af farver og fornemmelser, fyldt med overvejelser om at være menneske og voksen kvinde.
Man kan sagtens læse ”Timerne” uden at kende ”Mrs. Dalloway”, men kendskab til forlægget tilfører en ekstra dimension og bliver et litterærdetektivisk arbejde i at samle trådene fra de mange lag af fortællinger.