Portræt af Nauja Lynge
Foto: Jørgen Lorentsen

Nauja Lynge

cand.mag. Maria Roslev, juni 2025.
Top image group
Portræt af Nauja Lynge
Foto: Jørgen Lorentsen

Nauja Lynge debuterede som romanforfatter med ”Ivalu’s Color” i 2017 på et amerikansk forlag. Siden har hun udgivet tre romaner på dansk, men uanset sprog er forfatterskabets mest centrale tema forholdet mellem Grønland og Danmark. Ligegyldigt om Lynge skriver debatbøger eller spændingsromaner, kredser hun om de politiske spørgsmål vedrørende Arktis, rigsfællesskabet og forholdet mellem danskere og grønlændere. Lynge er ikke bange for at tage livtag med virkelighedens svære emner, som hun blandt andet gør i romanen ”Grønlandseksperimentet” fra 2025, der omhandler spiralskandalen.

140033707

 

Blå bog

Født: 21. januar 1965, Danmark.

Uddannelse: Bachelor fra Handelshøjskolen i Aarhus, 1991.  

Debut: Ivalu’s Color, 2017. Roman.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste danske udgivelse: Grønlandseksperimentet. Alhambra, 2025. Spændingsroman.

 

 

 

Video

Nauja Lynge i samtale med Birgir Thor Møller om romanen ”Opgangen” i litteratursalonen NordOrd under Christianshavns Bogfestival 2021.

Videoen ligger på ”NORDATLANTENS BRYGGE – KULTURKANALEN”.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Selvom huden er olivenfarvet året rundt, får hun ofte at vide, at hun ikke ligner en grønlænder. Noget, som åbenbart er et kompliment her i landet. I Grønland er inuitlooket omsider kommet på mode, og hun ville faktisk gerne se grønlandsk ud.”
”Grønlandseksperimentet”, s. 77.

Nauja Lynge er født i Danmark i 1965, men efter et år flyttede hun med sine forældre til Grønland. Hun boede i Nuuk, til hun var otte år, så flyttede hun efter forældrenes skilsmisse tilbage til Danmark med sin lillesøster og deres danske mor. Hendes grønlandske far Torben Emil Lynge blev i Grønland og flyttede til den sydgrønlandske by Narsaq, hvor han i en årrække var borgmester. Naujas farfar Hans Lynge er en anerkendt forfatter og billedkunstner, og hendes oldefar skrev Grønlands nationalsang. Som barn var Nauja meget stolt af sit grønlandske ophav, men det ændrede sig, da hun kom tilbage til Danmark. Hun siger: ”I 40 år fornægtede jeg min grønlandske baggrund. Jeg ville for alt i verden ikke leve op til de fordomme, der er om grønlændere i Danmark. Jeg gik på æggeskaller. Jeg spillede skuespil. Jeg var ikke mig selv.” (Redaktionen: Perfekt rollemodel – indtil det går galt. Sermitsiaq, 2021–05–06).

I dag har hun genfundet stoltheden over at være grønlandsdansker, som Lynge kalder sig, og netop forholdet mellem Grønland og Danmark er omdrejningspunktet, når hun skriver. Siden hun var barn, har hun skrevet dagbog, og hun har som voksen i en årrække skrevet blogindlæg for Jyllandsposten om rigsfællesskabet. Hun debuterede da også på dansk med en debatbog om rigsfællesskabet, men fandt senere ud af, at fiktionsgenren var et endnu bedre sted at behandle svært stof uden at blive formanende. Men uanset om Lynge skriver fiktion eller debat, skriver hun om sprængfarlige emner, og det kommer med en pris. Hun fortæller: ”Jeg har tidligere fået dødstrusler og er nærmest vant til det, fordi det er svære emner, jeg beskæftiger mig med både som forfatter og debattør.” (Bine Madsen: Grønlandsdansk forfatter: - Manglende respekt og viden er stadig årsag til fejl og overgreb. Sjællandske Nyheder, 2025–01–25).

Nauja Lynge er medstifter af foreningen ”Rigsfællesskabet”, og i 2019 modtog hun Niels Ebbesen Medaljen for sin indsats for foreningen. 

Nauja Lynge har tre voksne børn og bor i dag i Aarhus.

Toppen af isbjerget

”Den amerikanske interesse var steget i forbindelse med Trumps tilbud om at købe Grønland. Og da den danske statsminister havde slået fast, at Grønland ikke var Danmarks, var amerikanerne holdt op med at spørge om lov i København. Og nu havde han ordrer om at følge samme fremgangsmåde.”
”Toppen af isbjerget”, s. 146.

”Toppen af isbjerget” fra 2022 er Nauja Lynges tredje roman. Den tager udgangspunkt i den virkelige geopolitiske situation, hvor Grønland og Arktis har fået stor strategisk og politisk betydning for verdens stormagter.

Romanens handling skydes i gang med turisten Søren Danielsens forsvinden fra hans hotel i byen Tasiilaq. Romanens hovedperson, den grønlandske journalist Nivi, befinder sig på samme hotel, fordi hun skal dække en historie om misbrugte børn for en grønlandsk avis. Opgaven giver hende kvalme, ikke mindst fordi hun selv har været udsat for overgreb som barn, så da turisten forsvinder, bliver hun optaget af sagen.

62951214

Kort efter rejser hun til Danmark for at skrive en krimi, men opholdet udvikler sig i en helt anden retning. En mand stalker hende og hænger truende beskeder i det hus, hun lejer. Derudover dukker Søren Danielsens lig pludselig op i havet ved Svalbard, så selvom Nivi er blevet truet med døden, hvis hun rejser hjem, tager hun tilbage til Nuuk. I flyet møder hun retsmedicineren Tom, som hun har mødt én gang i Danmark i forbindelse med sin research til krimien. Han skal til Sisimiut, hvor en anden mand er blevet fundet død på en skibakke.

Selvom Nivi er romanens hovedperson, fortælles handlingen gennem flere synsvinkler, blandt andet Toms. Han er en ydmyg person med stor kærlighed til Grønland, og han bliver romanens bud på, hvordan man som dansker kan møde landet fordomsfrit og respektfuldt. Men udover forholdet mellem Danmark og Grønland kredser romanen også tematisk om stormagternes kamp om Arktis. USA, Kina og Rusland forsøger af forskellige grunde at kile sig ind i rigsfællesskabet for at kunne bruge Grønland til egen fordel.

Romanens plot driver handlingen, og Lynge skriver farefulde situationer frem, så læseren fastholdes. Sproget er desuden præget af sanselige beskrivelser af særligt Grønlands natur.

”Toppen af isbjerget” er en tematisk højaktuel spændingsroman, der giver et nuanceret blik på rigsfællesskabets udfordringer.