Beslægtede forfatterskaber

Jonas T. Bengtsson er som forfatter blevet sammenlignet med blandt andre Jakob Ejersbo, som har skrevet romanen “Nordkraft” fra 2002 – en collage af 1990’ernes undergrunds-Aalborg, med alt hvad der hører til af fester i Jomfru Ane Gade, rockere, pushere, narkomaner og ung kærlighed/sex. Og der er også en del fælles temaer, der går igen i de to forfatterskaber: svigt i barndommen og de livslange konsekvenser af forældres misbrug, afhængighed af stoffer og skildringer af miljøer, som sjældent beskrives indefra. Også sproget rammer samme tone i “Nordkraft” og “Submarino” – et fortroligt sprog, som beskriver de hårdeste facts blottet for følelser eller vurderinger fra fortællerne.

En anden skønlitterær slægtning er Jan Sonnergaards novellesamling “Radiator” fra 1997, der også finder meget af sit sociale brændstof, persongalleri og geografiske udgangspunkt i Nordvest. Naja Marie Aidts morbide og socialrealistiske historier i novellesamlingen “Vandmærket” fra 1993 er beslægtet med Bengtssons bøger via Aidts fine og rå fornemmelse for menneskelige relationer.

Andre danske forfattere, der har beskæftiget sig med litteratur fra underklassen, er bl.a. Dennis Gade Kofod, Kristian Bang Foss og Jonas Eika Rasmussen, der i bøger som ”Nancy”, ”Stormen i 99” og ”Lageret Huset Marie” skildrer livet som rengøringsdame og lagerarbejder og generelt mennesker, der ikke har verden vidåben af muligheder. 

Livet i den sociale boligblok er blandt andet beskrevet i Morten Papes debutroman ”Planen” fra 2015, i Stine Askovs roman ”Nøjsomheden” (2022) og af Liv Duvå i romanen ”Ned fra himlen” fra 2024. Det er romaner, hvor boligblokken danner ramme om hele eller dele af fortællingen, ligesom det er tilfældet i Bengtssons ”Sus” og ”Fra blokken”. 

I David Garmarks krimi ”Kæntring” fra 2024 bliver den pensionerede retsmediciner Walther værge for sit oldebarn, efter at moren – Walthers barnebarn – er død af en overdosis. Walthers fortælling minder om Margrethes i ”Rødovre Blues”, der også fra den ene dag til den anden står som eneste omsorgsperson for et familiemedlem, hun ikke anede fandtes.