dansk litteratur

Klassisk Dansk

I serien Klassisk Dansk tager vi nogle af Danmarks vigtigste forfattere ud af bogreolen og åbner deres bøger, for at se på hvad deres litteratur kan, og hvad de har prøvet at gøre med den.

Det moderne gennembruds mænd og kvinder

Det moderne gennembrud var en opbrudstid, hvor gamle ideer blev forkastet og nye vandt frem. Man plejer at stadfæste periodens begyndelse med en forelæsning, som litteraturforskeren Georg Brandes holdt den 3.

Nordisk Råds litteraturpris 2025

Nordisk Råds litteraturpris er Nordens vigtigste litterære pris, som hvert år siden 1962 har hædret et skønlitterært værk af høj litterær og kunstnerisk kvalitet skrevet på et af de nordiske sprog. 

Pernille Abd-El Dayem

Pernille Abd-El Dayem har en utrolig fornemmelse for at skrive præcise og sommetider urovækkende sætninger, hvor klarheden bliver brudt af overraskende billeddannelser, der tit bærer på en voldsomhed. De klare karaktertegninger og blikket for både omsorgen og ubehaget i familierelationerne.

Jesper Stein

Bydelen Nørrebro er udgangspunkt for Jesper Steins krimiserie om den hårdkogte og kompromisløse vicepolitikommissær Axel Steen. Opklaringsarbejdet, jagten på forbryderne og et kaotisk privatliv fortælles i en realistisk, rå og til tider poetisk tone, som forfatteren selv kalder ’2200 Noir’.

Helle Helle

Helle Helles forfatterskab begyndte i et eksperimenterende og kortfattet hjørne, og hun har siden udviklet en nøgtern realisme, der indfanger hverdagens trivialiteter i en stram, underspillet form med falkeblik for, hvordan mennesker taler og agerer.

Herman Bang

Herman Bangs forfatterskab har en særlig sensibilitet og et skarpt blik for melankolske og begivenhedsløse kvindeliv, hvor udslukte drømme om kærlighed og lykke krydret med uindfriede ambitioner tegner dybe spor i både psyke og krop - som for eksempel i romanen ”Tine” og novellerne ”Ved vejen” og

Deniz Kiy

Deniz Kiy debuterede i 2021 med digtsamlingen ”Blå øje (türkü)”. Digtene i bogen er tætte, koncentrerede og rytmiske i deres udtryk. Det er digte, der kredser om familie, identitet, sorg, hjem og tab. Der er en intimitet og en nærhed i digtene.

Dansk kanon

Hvad er god, og hvad er dårlig litteratur? Det spørgsmål er blevet livligt diskuteret hele vejen igennem litteraturhistorien. Og i bund og grund er det, hvad en kanon handler om: At bestemme hvilke forfattere der skriver bedst, og hvilke forfattere der er værd at huske.