Portræt af Barbara Kingsolver
Foto: Jennifer 8. Lee, via Wikimedia Commons

Barbara Kingsolver

journalist Nana Bugge Rasmussen, juni 2025.
Top image group
Portræt af Barbara Kingsolver
Foto: Jennifer 8. Lee, via Wikimedia Commons

Stor indsigt i naturen og kærlighed til planeten, stor empati med samfundets svageste. Det er træk, der går igen i Barbara Kingsolvers forfatterskab, fra debuten ”The Bean Trees” i 1988 til ”Demon Copperhead” i 2022: Begge romaner, hvor hovedkarakteren kæmper mod alle odds. I ”Frodig sommer” (2000) finder man som supplement til de tre hovedpersoner en fjerde, nemlig Virginias storslåede natur. Kingsolvers værk har ofte et idealistisk og opbyggeligt præg og formår således at efterlade læseren med et lille lys, selv efter mange hundrede siders granskning af det sorteste i mennesket.

137922681

 

Blå bog

Født: 8. april 1955, Annapolis, Maryland, USA.

Uddannelse: Bachelor i biologi fra DePauw University, Indiana, 1977. Master i økologi og evolutionær biologi, University of Arizona, 1981.

Debut: The Bean Trees, 1988. Roman.

Litteraturpriser: LA Times Book Prize, 1993. Bronze Wrangler, 1994. Exclusive Books Boeke award, 2000. Women’s Prize for Fiction, 2010. Library of Virginia Lifetime Achievement Award, 2010. James Tait Black Memorial Prize, 2022. Women’s Prize for Fiction, 2023. Book Tube Prize, 2023. Pulitzer Prize for Fiction, 2023.

Seneste danske udgivelse: Demon Copperhead. Gyldendal, 2024. Roman. Oversætter: Rasmus Hastrup.

Inspiration: Charles Dickens, Doris Lessing.

 

Videoklip

Barbara Kingsolver er gæst i Oprahs bogklub. 25. juli 2023. 

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Det gik okay i hverdagene. Weekenderne var hårde. Jeg havde drømme om mad, der var ret ekstreme. Jeg spiser en stor peperoni-pizza og lugter den der pebrede kødlugt… Og så Bang! Vågen. Jeg ligger hundesulten i hundeværelset. Jeg rodede i snavsetøjet efter noget, der kunne spises. Hailie glemte nogle gange en pakke mintpastiller eller noget i lommen på sine shorts. Jeg snusede mig frem til dem som en hund.”
”Demon Copperhead”, s. 161.

Født i Annapolis, Maryland og opvokset på landet i Kentucky var Barbara Kingsolver ét af tre børn i en familie, der rejste verden rundt med faderens arbejde som læge. De rejste blandt andet til Republikken Congo i 1963 – hvor hendes roman ”Gifttræets evangelium” fra 1998 udspiller sig.

Kingsolver skrev løs, fra hun var otte år gammel, men uden at overveje faktisk at blive forfatter. Således immatrikulerede hun sig på DePauw University i Indiana i 1973 med klassisk klaver som hovedfag – hvilket hun dog hurtigt ændrede til biologi, der forekom hende at være en mere sikker levevej. Efter sin bachelor tog hun en master i evolutionær biologi ved University of Arizona og arbejdede bl.a. som videnskabsjournalist. Det skønlitterære forfatterskab udfoldede sig uventet, da hun sendte sit første manuskript til agenten Frances Goldin påhæftet en decideret undskyldning: ”Umiddelbart inden min graviditet udmøntede sig i fødslen af en datter, Camille, i marts ‘87, havde jeg et rengøringsflip og ville af med stablerne af papir på den ene eller den anden måde: papirkurven eller New York. Jeg endte med sidstnævnte og sendte manuskriptet afsted med en besked, der lød: ”Undskyld, du vil sikkert ikke have dette her, jeg tror, det er en roman.” ” (Autobiography, barbarakingsolver.net. Egen oversættelse). Goldin var begejstret, og den skønlitterære debut ”The Bean Trees” blev en realitet i 1988.

Barbara Kingsolver har også rejst meget med sin egen familie og bl.a. boet på Tenerife. Hvad der skulle have været nogle måneder i Arizona, blev i stedet til 25 år. I 2004 rykkede familien til Virginia, og Kingsolver nyder fremdeles at være tilbage i sin barndoms landskab. Tilværelsen som højtuddannet verdensborger bliver sat i relief i mødet med naboerne, der måske aldrig har været uden for deres ”county” og er rasende over ikke at føle sig set af hverken den kulturelle eller politiske elite. Denne splittelse er en vældig drivkraft, senest i ”Demon Copperhead” fra 2022, der netop tager fat på det svigt, arbejderklassen i fattige amerikanske stater som Virginia har været udsat for gennem generationer.

Gifttræets evangelium

”Foran dem danser en lille dreng krumbøjet hen ad gaden med en radio for øret. Han er på størrelse med Ruth May, som da de sidste gang så hende i live. Orleanna ser den måde hans knæhaser bøjer sig på som hos små børn, og hun begynder endnu en gang - hvor mange gange skal en mor gøre dét? - at regne ud, hvor gammel jeg ville være nu.”
”Gifttræets evangelium”, s. 18.

I Barbara Kingsolvers roman ”The Poisonwood Bible” fra 1998 (”Gifttræets evangelium”, 2002) følger vi missionærfamilien Price, der i 1959 udsendes til landsbyen Kilanga i Congo. Familien består af missionær Nathan, hans kone Orleanna og deres døtre: Rachel, 15 år ved rejsens begyndelse, tvillingerne Leah og Adah, 14 år, og Ruth May på fem år. Børnene gennemgår på hver deres måde den transformerende oplevelse, det er med ét at befinde sig i en fundamentalt anderledes kultur og natur, hvor de eneste, der forstår dit sprog, er din familie.

24346145

Døtrene og Orleanna suges ind i det nye sted og menneskene der og lærer gradvist at undvære den hjemlige komfort – Fader Nathans mangel på forståelse for såvel sin kone og sine døtre som sin potentielle menighed er til gengæld slående og bliver ubarmhjertigt udstillet. Selve missionærgerningen går dårligt, og en svær tid kulminerer med lille Ruth Mays tragiske død ved et slangebid. Det er dråben, der får bægeret til at løbe over for Orleanna, der, med hjælp fra Anatole Ngemba, landsbyens lærer, rejser hjem med sine overlevende døtre og lader fader Nathan sejle sin egen ulyksalige sø.

Romanen falder i syv dele, og Orleanna er fortæller i det introducerende kapitel i fem af de syv. Derudover veksler fortællerstemmen mellem døtrene, et fortælleteknisk greb, der giver en prismeagtig struktur i fortællingen. Periodens dramatiske, politiske forandringer i Congo ligger som et parallelt spor, sammen med en skarp kritik af kolonialismen. Kingsolvers førstehåndsoplevelser i Congo og hendes research er evident, og hendes baggrund i biologien træder frem i naturbeskrivelserne. Skyld og tilgivelse er også vigtige temaer: Orleanna forlader Congo tynget af skyld over sin datters død – men historiens sidste kapitel er fortalt af Ruth May, der gennem sin død for alvor har forstået det congolesiske udtryk muntu – et udtryk der beskriver alt levendes forbundethed. Hun ønsker så inderligt for sin mor, at hun må slippe skylden og tilgive sig selv.