Portræt af jens Henrik Jensen
Foto: Ib Helles Olesen / Forfatterstafetten

Jens Henrik Jensen

cand.mag. og journalist Niels Vestergaard, iBureauet/Dagbladet Information, 2011. Opdateret af journalist Rebekka Andreasen, 2021. Senest opdateret af cand.mag. Anne Vindum, maj 2025.
Top image group
Portræt af jens Henrik Jensen
Foto: Ib Helles Olesen / Forfatterstafetten

Journalist og forfatter Jens Henrik Jensen skriver velresearchede og effektivt plotdrevne bøger. Siden debuten med “Wienerringen” i 1997 har han udgivet en serie om den hårdkogte CIA-agent Jan Jordi Kazanski, tre bøger om den stridbare politiassistent Nina Portland fra Esbjerg samt foreløbig seks bind om den PTSD-ramte krigsveteran og tidligere medlem af Jægerkorpset, Niels Oxen. I 2025 forfulgte han en gammel drøm om at skrive en thriller sat i forhistorisk tid, da han sammen med museumsinspektør Jeanette Varberg udgav vikingethrilleren ”Blodspor”, der er første bind i deres fælles serie ”Frænde”.

 

140590703

Blå bog

Født: Den 6. maj 1963 i Søvind ved Horsens.

Uddannelse: Afgangseksamen fra Danmarks Journalisthøjskole i 1987.

Debut: Wienerringen. Holkenfeldt 3, 1997. Roman.

Litteraturpriser: Det Danske Kriminalakademis diplom, 2005. Krimimessens Publikumspris, 2017. Martha Prisen, 2019. Harald Mogensen-Prisen, 2023. Mofibo Awards, 2024. Årets forfatter, 2024.

Seneste udgivelse: Frænde - Blodspor. Sammen med Jeanette Varberg. Politiken, 2025. Viking thriller.

Inspiration: John Le Carre, Len Deighton og Frederick Forsyth.

 

 

 

Videoklip

Jens Henrik Jensen og Jeanette Varberg taler om "Frænde - Blodspor" i Forfatterwebs interview. Juni 2025.

Artikel type
voksne

Baggrund

“Vandet nåede op til hendes hofte nu, og hun vadede udad, bare udad. Hun kunne ikke få luft længere. De små lys ovre i Hjerting flimrede for hendes øjne. Så lød der endnu nogle skud. Hun strakte armen bagud og trykkede på aftrækkeren (...)
Ibs lille fakkel blussede op ret forude et kort sekund. Så smed han den i vandet, som han havde fået besked på. Hun var der næsten … 30-40 meter mere …”
“Kulmanden”, s. 198-199.

Jens Henrik Jensens forfatterskab har internationalt snit. Han fremstår som en globetrotter med stor rejseaktivitet. Samtidig har han bevaret en solid forankring i det jyske. Han er født i 1964 i en lille by uden for Horsens, voksede op som en sportsgal knægt, blev student fra Horsens Statsskole, var praktikant på Jydske Vestkysten, mens han uddannede sig til journalist i Aarhus, hvorefter han fortsatte som sportsjournalist på Jydske Vestkysten. Journalistjobbet kvittede han i 2015 for at blive forfatter på fuld tid. I flere ombæringer har han begivet sig ud på større rejser, i 1988 en jordomrejse og i 1994 en rejse i Sydamerika.

På sin hjemmeside fremgår det, at han altid har lyttet meget til musik og både er til popmusik og klassisk. Han anfører U2s “The Joshua Tree” som verdens bedste album og nævner Madonna, Annie Lennox og Bruce Springsteen som nogle af sine favoritter. Af film fremhæver han “En verden uden for” og “The Usual Suspects” som et par af favoritterne. Han har dyrket et hav af forskellige sportsgrene og holder af at færdes i naturen med en fiskestang – helst med en tørflue for enden af linen. Blandt favoritforfatterne er John Le Carré, Len Deighton og Frederick Forsyth, men også John Steinbeck og Ernest Hemingway. Hvad der nok vil komme bag på mange, så har han aldrig læst meget. Det antyder, at han har lært en del som journalist og har en medfødt flair for fortællinger, for hans trilogi om CIA-agenten Kazinski og de tre romaner om politikvinden Nina Portland er blevet modtaget som noget af det bedste, thrillergenren har at byde på her til lands. Og med serien om krigsveteranen Niels Oxen røg den jyske forfatter ikke kun til tops på bestsellerlisterne herhjemme, men også i især Tyskland.

Jens Henrik Jensen startede sin skønlitterære karriere med krimien “Wienerringen” i 1997, og siden da har han udgivet tre bøger om CIA-agenten Jan Jordi Kazanski, en serie om kriminalassistent Nina Portland og seks krimier om krigsveteranen Niels Oxen. I samarbejde med museumsinspektør Jeanette Varberg udgav Jens Henrik Jensen i 2025 vikingethrilleren ”Blodspor”, der er første bind i deres fælles serie ”Frænde”.

Jens Henrik Jensen bor ved Horsens med sin familie.

Kællingen i Kraków

“Den livløse kvindekrop lå som en klud inde i opgangen. Den grå facade var overstænket med røde plamager, og på fliserne var der kun rester af en sammenfiltret masse – hår, kød, tøjstumper og blod, der blev fortyndet i den silende regn regn og trak væk som små, lyserøde bække.”
“Kællingen i Kraków”, s. 11.

Det første bind i serien om Jan Jordi Kazanski, “Kællingen i Kraków” fra 1997, blev Jens Henrik Jensens gennembrud og demonstrerede en sikker evne til at ommøblere fortællingens kronologi og kausalitet til et inciterende virvar af mystiske hændelser og skjulte identiteter. Jens Henrik Jensen mætter teksten med røget sild, red herrings, krimijargon for blinde spor – en kraftig lugt som vildleder sporhunde. Han sender vores hovedperson hid og did i sin jagt på den mystiske titelperson og holder læseren fast med effektive spændingsmomenter, action og en slat erotik. Han benytter en alvidende fortæller, som klinisk veksler mellem synsvinkler, reporterende stil og dækket direkte tale. Et handlingsreferat ville splintre den tindrende række af cliffhangers, som gør bogen til en page turner, men vi kan ridse et par forudsætninger op.

21881287

CIA-agent Jan Jordi Kazanski er på lidt af en røvtur, da romanen begynder, og det er der god grund til. Den flersprogede polsk-catalanske amerikaner med russisk blod i årene har mistet sin kone og sin datter i et attentat begået af den russiske mafia. På sin egen vis har det forbindelse til en mystisk gangsterleder i den smukke gamle polske kongeby Kraków og en hundeglad russisk major, der bliver sprunget i luften af en Boobie Trapped golden retriever – yderst diabolsk – og nogle andre mord i Moskva, samt en forsvunden polsk atomfysiker og et stof, der er så eksplosivt, at man kan lave atombomber på størrelse med håndtasker af det. Jan Jordi er gået i hundene, men bliver hentet ind af ‘tjenesten’ (CIA), fordi han er den bedste mand til at finde kællingen i Kraków, den mystiske gangsterleder, der beskrives således: “Når man ser bort fra Warszawa, så styrer hun tilsyneladende resten af Polen. You name it, og kællingen kan skaffe det. Alt lige fra Mercedes til plutonium. Hun kan også vaske penge. Polen har udviklet sit til et transitland og distributionscentral rundt til alle de tidligere kommunistiske lande og alle SNG-landene. Og det kan vi ikke leve med.” (s. 128.) Da Kazanski ankommer til Kraków, møder han den danske forretningskvinde Xenia Pizlo Larsen. De bliver tiltrukket af hinanden og ender med at følge et fælles spor. Men problemet er, at Kællingen ikke er lige til at finde, og at både den russiske mafia og amerikanske agenter ønsker at få gjort Kazanski kold.

Hofnarren i Murmansk

“Det begyndte med Gorbatjov. Elendigheden begyndte med ham og hans glasnost og perestrojka og forbandede sludder og vrøvl. Det var dengang, de måtte til at destillere igen for at skaffe vodka. Siden blev det værre og værre. Demokrati skaffede ikke brød på bordet, og han kendte i hvert fald ingen i Dalnie Zelentzy, der var så glade for det frie ord, at de var parate til at sulte for det. Og heller ingen, som jublede over frie grænser, for ingen havde penge til at krydse dem.
Før Gorbatjov og Jeltsin havde tiden bare stået stille i landsbyen, og det var alle bedst tjent med.”
“Hofnarren i Murmansk”, s. 4.

I 1999 udgav Jens Henrik Jensen andet bind i Kazanski-trilogien. Heri bliver Jan Jordi Kazanski konfronteret med en titelfigur, som om muligt er endnu mere skræmmende end Kællingen i Kraków nemlig titlens “Hofnarren i Murmansk” – en dekadent albino og kynisk dobbeltagent med en ravn på skulderen og virke som højre hånd for en russisk topmafioso, der har gjort en forretning ud af at aftage atomaffald og dumpe det i Barentshavet.

En dag får en lokal fisker en arm i nettet. Den dukker op på et billede i den bygning i Madrid, hvor Kazanski bor. Hans gode ven Ulf var på vej over med det, da han blev overfaldet i hans opgang.

Det viser sig, at armen tilhører en russer, som var CIA’s kontakt i Murmansk. Kazanskis opgave er klar: Tag derop, find ud af, hvor russeren arbejdede, hvad han havde været i gang med, og hvem han kendte.

Kazanski ankommer bogstavelig talt til ‘verdens kant’, betydningen af ‘murman’ på russisk. Polarmørket og kulden er total. Han går i gang med sin dødsensfarlige opgave, som koster en hel del flere lig, viser mafiaen fra den værste side og en kvindelig russisk agent fra den bedste.

Ulven i Banja Luka

“Angsten greb ham. Nu skete det igen ... Han kiggede op. De røde mursten og bygningerne hvirvlede rundt. Han nåede akkurat at støtte sig til bænkens ryglæn. Så blev farver og konturer visket ud i malstrømmen, og alt blev sort.”
“Ulven i Banja Luka”, s. 2.

Jens Henrik Jensen fortsætter sit portræt af et Østeuropa jaget af fortidens skygger i den tredje roman om Kazanski, “Ulven i Banja Luka” fra 2002. I “Kællingen i Kraków” har Kazanski indledt et forhold til det, man uden at røbe for meget, kunne kalde en af handlingens centrale figurer, Ewa Theresa Siwonia. I “Ulven i Banja Luka” forsvinder Ewa på Balkan, og Kazanski presses af Krigsforbrydertribunalet i Haag til at overtage hendes opgave. Han skal finde en person i den serbiske underverden ved navn Kurjak – Ulven – og tvinge ham med tilbage i vidneskranken.

24294757

Kazanski indleder en dramatisk menneskejagt, der fører ham gennem de krigshærgede områder i Kroatien, Kosovo og Bosnien-Hercegovina. Med en gammel serber og en kroatisk kvinde som rejsefæller og med ukendte forfølgere i hælene må Kazanski træde ganske forsigtigt, hvis han skal klare opgaven og finde sin kæreste i live. På Ulvens territorium kan ethvert fejltrin blive skæbnesvangert, og Kazanski er uvidende om det hemmelige storpolitiske spil, der foregår lige bag hans ryg.

Avisernes anmeldere var begejstrede for afslutningen på Kazanski-trilogien. I Ekstra Bladet skrev Hans Engell i sin anmeldelse af bogen: “Serien giver et dramatisk og spændende billede af den nye verden, og de nye naboer i Øst- og Centraleuropa. Gammelt had, borgerkrige og stinkende korruption er en del af den nye europæiske dagsorden, og Jens Henrik Jensens trilogi er i romanform en fantastisk god indføring, hvis man vil forstå, hvad der er sket bag facaderne i disse år.”

 

 

Økseskibet

“… Englandseksporten og fiskeriet fik Esbjerg til at eksplodere med en vækst, der var helt uhørt efter danske forhold, og den var blevet Danmarks femtestørste. En purung arbejderby på godt og ondt. Hun var ikke i tvivl om, hvad der var godt."
“Økseskibet”, s. 72.

I Jens Henrik Jensens tre romaner om den skrappe kriminalassistent Nina Portland dukker et skarpt portræt af Esbjerg op ud af den hæsblæsende handling sammen med en række figurer i den aktuelle provinsdemografi. Først og fremmest selvfølgelig Nina Portland selv, enlig mor og viljestærk, men også bipersoner som den fodboldgale søn Jonas, landbetjenten fra Fanø, onkel Jørgen, og hans kone faster Astrid, og ude i periferien den indvandrede pizzamand Zlatan og danske Elsebeth i pølseboden og mange flere. Hertil kommer selvfølgelig et gustent galleri af forbrydere. Men vægten ligger stadig på de storpolitiske forviklinger. Der er ikke meget husspektakel og stjålne knallerter over de opgaver, som optager Nina Portland i bøgerne. I stedet bliver hun konfronteret med hemmelige agenter og hysterisk onde muslimske snigmordere og andet godt fra den internationale skyggeverden.

25433262

I 1993 blev skibet m/s Bärbel fundet drivende uden besætning. Kaptajnens lig blev bjerget af hollandske fiskere. Resten af besætningen var væk, bortset fra en russisk sømand fra Kaliningrad. Det er den historie, der tjener som forlæg til den første Nina Portland-thriller, “Økseskibet” fra 2004. I romanens virkelighed hedder skibet m/s Ursula og bliver kaldt ‘dødsskibet’ og ‘spøgelsesskibet’ af pressen. Nina Portland kalder det økseskibet, efter det mordvåben som ombragte den forsvundne besætning, som ikke har efterladt sig andet end blod, hud og hårrester. 1993 var på andre måder et mærkeår i hendes liv. Det var der, hun blev forelsket i den engelske geolog Tommy Blackwood. Det var her, hun blev gravid med Jonas, som nu er elleve år gammel. Nina Portland er selv 39.

Vi møder hende til et politiseminar i Estland. Hun er ikke nogen dedikeret deltager. Hun er kommet på sporet af den overlevende sømand fra Økseskibet og bruger alle kræfter på at finde ham, så hun kan komme til bunds i, hvad der virkelig skete. Hun får fat i hans dagbogsoptegnelser. Herfra udvikler intrigen sig, og inden længe er der både engelske agenter fra MI5 og MI6 og fundamentalister inde i billedet, og der trækkes tråde til både Irak-krigen og til Portlands kærlighed Tommy Blackwood, som måske alligevel ikke var geolog …

Kulmanden

“Han sænkede hurtigt lygten. Gned sine trætte øjne. Og rettede så igen lyset op mod det sorte bjerg. Jamen, for Fanden og langt ind i Helvede da ..."
“Kulmanden”, s. 11.

I anden del af Jens Henrik Jensens serie om kriminalassistent Nina Portland, “Kulmanden” fra 2007, slår et lyn ned i kulbjergene ved kraftværket i Esbjerg og afdækker liget af en ukendt mand, dræbt med knivstik. Kort efter dukker et andet lig op i et sommerhus i Blåvand. Nina Portland sættes på sagen, og et hav af handlingstråde flettes sammen.

26932750

Hun får en ny makker, Tim Wejse, som hun synes er halvinteressant. Hun bliver forfulgt af en mystisk mand med en grøn jægerhat. Hun falder over en historie om en ung Esbjerg-fotograf, som er omkommet i en bilulykke i Istanbul.

Hun finder ud af, at hans ven og makker, autisten Ib Munk, har gemt en film af nogle tyrkiske soldater, som foretager en summarisk henrettelse af otte kurdiske fanger. Konturerne af et større politisk plot tegner sig.

Forhandlingerne om Tyrkiets optagelse i EU står over for et afgørende møde. Der er nationalistiske og muslimske og kurdiske interesser på spil. Der er dem, som er i det for pengenes skyld. Ib Munk er den eneste, som er uskyldsren. I en af forfatterskabets mest rørende, spændende og stemningsmættede scener finder Nina ham i en forladt feltstation på øen og naturreservatet Langli. Desværre har to morderiske agenter fulgt efter hende. Vejen tilbage til fastlandet er afskåret. Flugt er tilsyneladende umulig.

Spøgelsesfangen

“Hun kunne mærke det, en blussende fornemmelse af irritation. Hun brød sig ikke om, at hendes by var i fokus for noget skidt. Hun kunne ikke fordrage, at etniske grupperinger havde valgt netop hendes by til at slå hinanden ihjel i. Hun kunne ikke døje, at nogen kastede smuds på hendes by.”
“Spøgelsesfangen”, s. 135.

Kriminalassistent Nina Portland bliver nok aldrig det glade ansigt på Danmark overfor udlandet. Faktisk er hun ikke særligt glad for udlandet eller udlændinge. I Jens Henrik Jensens tredje roman om den geskæftige rødtop ved Esbjergs politi, “Spøgelsesfangen” fra 2010, er det “Fuckin' Islamabad”, byen har opslugt hendes kæreste, PET-agent Tim Wejse, og visse bosniere og tyrkere kunne hun også meget nemt undvære, de er begyndt at poppe hinanden i Esbjergs underverden. Og en privatjet på vej fra Island til Rumænien, som Nina forbinder med overgreb på ferierende unge esbjergensere, falder ned ude i nærheden af Henne Strand, og så har man pludselig en arabisk terrorist løs i klitterne. Og hvor der er arabiske terrorister, er der selvfølgelig også CIA og international presse.

28441428

Med et er Esbjerg blevet et storpolitisk brændpunkt. Obama er lige tiltrådt, og han har lovet, at det er slut med hemmelige fangetransporter og henlægning af forhørsopgaver til lande med et afslappet forhold til konventioner og menneskerettigheder. Men noget tyder på, at det ikke helt er tilfældet. Noget tyder på, at flyveren, som er styrtet ned, netop er en af de fangetransporter; at den undvegne fange er en af de såkaldte spøgelsesfanger, fanger som ikke officielt eksisterer.

Til presset fra det store udland føjer sig presset fra det øvrige Danmark og særligt politikerne i København. Afghanistankrigen skaber udfordringer med traumatiserede veteraner. Og politireformen og en teknokratisk, glat chef er blevet trukket ned over hovedet på den lokale styrke med kaos og efterslæb til følge. På den måde er “Spøgelsesfangen” formentligt et temmelig præcist portræt af den mentale undtagelsestilstand kendt som udkantsdanmark. Tingene kører ikke, som de skal, og individualisten Nina Portland står tilbage som den tapre forsvarer af en begrænset og udvisket kultur, hvor kernen er de nære bånd til naboen og den gamle søulk af en far i Sønderho og sønnen Julle, men favoritmåltidet er pizza, og stemmen, som bevæger hjertet, tilhører den syngende telefonsælger Paul Potts.

Erindringen om det, der er gået tabt, det der er blevet ædt af globaliseringen, findes ikke. Romanens egentlige spøgelsesfange er historien og den lokale og regionale identitet. På den måde er den del af den samme udvikling, som den problematiserer. En indlysende konsekvens, når genren er 'den internationale spændingsroman'. Handlingen er tresporet. Det bredeste følger Nina Portland. De to andre følger den formodede terrorist, som skjuler sig i de øde sommerhuse, og en selvbestaltet bøddel, manden, der har fået bandekrigen til at blusse op.

Oxen-serien

”Det var også misvisende at kalde det for en ”overlevelsestur”. For mennesker med den slags ar på sjælen, som hans folk var brændemærket med, var hver dag en overlevelse. Syv dage om ugen, 365 om året. Der var intet behov for at spille rollen som naturens muntre sønner og tage på udflugt i den – for at overleve.”
”Gladiator”, s. 32.

Med sine foreløbig seks krimier om krigsveteranen Niels Oxen afdækker Jens Henrik Jensen magtens mekanismer. Middelalderens magtfulde rigsforsamling Danehof, der styrede både konge og samfund, eksisterer i en moderne version i Jensens Oxen-krimier. De første tre bøger, ”De hængte hunde” (2012), ”De mørke mænd” (2014) og ”De frosne flammer” (2016), udgør tilsammen én sammenhængende trilogi, nemlig fortællingen om Niels Oxens opgør med netop den hemmelige magtelite Danehof. En magtfuld kreds, der gerne strammer grebet om demokratiet.

Derudover tæller serien ”Lupus” (2018), ”Gladiator” fra 2021 og ”Pilgrim” (2023), for Jens Henrik Jensen var ikke færdig med sin hovedperson efter trilogien. Som han sagde i forbindelse med udgivelsen af ”Gladiator”: ”Det lyder måske mærkeligt, men jeg føler, at det er min pligt at bringe Oxen endnu videre, selv om jeg ikke har opfundet nogen opfølgningshistorie endnu. Oxen kan så mange ting og derfor bruges til lidt af hvert. Han har jo foruden sin militære baggrund også en politimæssig baggrund. Og hans personlige og følelsesmæssige liv kan der stadig bygges på. Jeg er tæt på at turde love en fortsættelse.” (Anette Hyllested: Forpligtet af sin hovedperson. Fyens Stiftstidende, 2016-08-25).

29537461

Man kan læse krimiserien som en lang udviklingshistorie, hvor Niels Oxen fra at have vendt samfundet ryggen og været både hjemløs, mistænkt for drab og på flugt, bakser med at kæmpe sig tilbage, få fodfæste og noget, der minder om et normalt liv. Han er krigsveteran med PTSD, posttraumatisk belastningsreaktion, plaget af syv tilbagevendende mareridt og en slags repræsentant for Underdanmark, selvom han som soldat på først Balkan og senere en række øvrige missioner i udlandet repræsenterede magten. Som den eneste dansker har han fået Tapperhedskorset, den fineste militære udmærkelse herhjemme. ”En Rambo med dansk sind og smag” som anmelder Bo Tao Michaëlis har kaldt Oxen i Politiken (Bo Tao Michaëlis: Den danske Rambo kan slå ihjel med et knækket sugerør. Politiken, 2021-10-05).

Da den fjerde bog om Oxen udkom i 2018, var den fiktive traumatiserede soldat med sin stærke retfærdighedssans blevet så solidt et brand, at det var navnet Oxen, der prydede forsiden, hvorimod Jens Henrik Jensens eget navn og titlen stod mindre synligt.

Niels Oxen får kvalificeret med- og modspil af den kvindelige hovedperson i serien, Margrethe Franck. Hun er efterforsker i PET og fik som ung betjent amputeret sit ene ben efter en ulykke. Hun er handlekraftig og insisterer på, at ingen skal tage specielle hensyn, og så forstår hun Oxen og de traumer, han slæber rundt på. Også Axel Mossman er en central figur. Han er mangeårig øverste chef for PET, og i løbet af serien bliver han pensioneret. Dog er han stadig en mester i at agere i en verden af hemmelige dagsordener. Indimellem har han gjort Oxen mere ondt end godt, fordi han jonglerer med dobbelte agendaer. Ikke sjældent skildrer Jens Henrik Jensen sine karakterer, både helte og skurke, i gråzoner, så forbryderne har sympatiske træk. Og omvendt.

Oxen-serien er filmatiseret og vist på TV-2 i 2023.

Frænde - Blodspor

”Første dag hos os er Sunnadagr. Det betyder solens dag. Sol er en af vores gudinder. Næste dag er Mánadagr, månens dag. Den tredje dag heder Tysdagr og er opkaldt efter Tyr, vores krigsgud. Fjerde dag er Óðinsdagr, opkaldt efter Odin, som er den øverste af alle guder. Femte dag Þórsdagr, opkaldt efter Thor, søn af Odin og krigsguden, der råder over vejret og hersker over lyn og torden. Sjette dag hedder Frjádagr og er opkaldt efter Frigg, der var Odins hustru.”
”Frænde – Blodspor”, s. 267.

I 2025 udgav Jens Henrik Jensen vikingethrilleren ”Blodspor”, der er første bind i serien ”Frænde”. Den er skrevet sammen med vikingetidsekspert Jeanette Varberg, og kombinationen af hans thrillererfaring og hendes historiske viden giver en plotdrevet roman fuld af detaljer om kultur og levevis i Danmark i 800-tallet.

Efter en kort prolog fra Al-Andalus i 860, hvor lægen Faysa bliver taget til fange af krigeriske nordboere, er vi i kongehallen i Lejre i 862. Her gør kong Horik Barnet sig klar til den store blótfest, der finder sted hvert niende år for at ære guderne, og hvor han skal skære halsen over på 99 mennesker for at bevise, at han stadig er Odins udvalgte. Faysa er under navnet Svarta blevet træl i kongegården som svinepasser.

140590703

Hundredvis af vigtige mennesker – inklusiv biskop Ansgar fra Bremen, der forsøger at give den kristne kirke fodfæste i nordisk gudeland – er kommet, og skjalden Gunhild Ildtunge samler mod til sin optræden foran kongen og hele festen. Hun skal synge og spille lyre, men først opsøger hun sin bror Eskild, som hun er nært knyttet til. Inden aftenen er omme, er jarlssønnen Torsten slået ihjel, og alle pile peger på Eskild, der vågner op ved siden af sin egen blodige kniv og et vinglas fuld af blod. Gunhild ved, at hendes bror ikke er skyldig, så med Faysas hjælp får hun overbevist kongen om at udsætte retssagen. De får ni dage til at bevise Eskilds uskyld, og det umage par sætter afsted ud i det vinterkolde land. Læseren ved fra begyndelsen, hvem der har bestilt og udført mordet, så spændingen består i at følge Gunhild og Faysas jagt på morderen. Efter sig har de fire sortklædte ryttere, der vil sætte Gunhild og Faysa ud af spillet. I effektive krydsklip følger vi på skift morderen, Gunhild og Faysa, de fire ryttere og den drukfældige biskop Günther i Köln, der drømmer om at få bispedømmet Bremen tilbage. Han har en finger med i spillet om både vold og magt.

Faysa og Gunhild rejser en blæsende sejltur over Storebælt, omkring Odinsvi (Odense), over Lillebælt, til Limfjorden og til Aros (Aarhus) og retur gennem Kanhavekanalen på Samsø, og teksten er fuld af præcise beskrivelser af måltider, sædvaner, tro, klædedragter, ritualer, ild osv., som til sammen giver et nuanceret og vidende blik ind i dansk vikingetid.

Genrer og tematikker

Jens Henrik Jensens journalistiske baggrund fornægter sig ikke. Hans bøger er gennemresearchede. Han har tjekket sine locations, han har sat sig ind i de sociale, kulturelle og historiske forhold på de steder, han skriver om, han har gennemtrevlet de politiske forhold. Han formidler en anseelig stofmængde. Letheden han gør det med, er udtryk for talentet. Han opløser det i handlingen, fletter det ind i dialoger, kærligheds- og actionscener. Han lader sit stof give dimensioner til personerne og personerne liv til stoffet. Ovenstående forestillinger om Esbjerg antyder den sociale dimension. Et par linjer fra forordet til “Kællingen i Kraków” den eksistentielle: “I et ganske almindeligt liv som det, er der linier, som mødes. Det er ikke noget egentligt forudbestemt. Det er bare noget, som sker.” (s. 6).

Bøgerne om Oxen og også vikingeromanen ”Blodspor” afslører forfatterens forkærlighed for at skrive om konspirationer og lyssky affærer. Et gennemgående tema i bøgerne er magt. Magtens motiver. Og misbrug af magt.

Temaet med soldater, der har ar på sjælen og krigstraumer, har forfatteren strejfet i bøger som ”Spøgelsesfangen” og ”Hofnarren i Murmansk”. Med Oxen-serien er temaet for alvor kommet i fokus, når Jens Henrik Jensen skriver om psykisk sårbarhed, om krigsveteraner med traumer og om et samfund, der svigter dem, der måske nu er ”hængte hunde” og uarbejdsdygtige soldater, men som engang stod forrest ved fronten og satte livet på spil for Danmark.

Fælles for bøgerne om Oxen er også, at en stor del af handlingen foregår i naturen – langt fra storbyens skumle baggårde og politihovedkvarterer. Oxen færdes helst i naturen, han er en ensom ulv. Jensens yndlingsdyr er netop en ulv, fordi den er udholdende, stædig, har styr på sine kompetencer og er ekstremt tilpasningsdygtig. Ulven har også visse lighedstræk med en soldat som Oxen. Som der står i ”Lupus”: ”Ren styrke, intet andet. Brødre i ånden, jægersoldater og ulve. Det var sådan, det var i al enkelhed.” (s. 117).

Med fællesprojektet ”Blodspor” udvider Jens Henrik Jensen den historiske palette i sit forfatterskab. Sammen med museumsinspektør Jeanette Varberg har han skabt en særlig kombination af historisk drama og thriller, hvor den intense intrige er sat i et levende og detaljeret billede af dansk vikingetid.

Beslægtede forfatterskaber

Der er indlysende ligheder mellem Jens Henrik Jensen og den danske thrillerforfatter Leif Davidsen: den journalistiske baggrund, den politiske fascination og det solide håndelag. Arne Mariager fra Vejle Amts Folkeblad laver følgende kobling til de store udenlandske krimiforfattere: “Der er en snert af Sjöwall og Wahlöö. Der er et drys Frederic Forsyth og en knivspids Mankell over fortællerteknikken. Men det er måske denne højenergiblanding, der udgør Jensen.”

Også norske Jo Nesbø og hans serie om Harry Hole, en politimand, der er lige så forsumpet og utilpasset som Kazanski og lige så stridbar som Nina Portland, springer i tankerne. Nogle anmeldere har endog sammenlignet Nina Portland-figuren med heltinderne i femikrimi-genren anført af forfattere som svenske Liza Marklund.

I Berlingske har Merete Reinholdt sammenlignet Jens Henrik Jensens Niels Oxen med Jesper Steins politimand Axel Steen: ”Hovedpersonerne i henholdsvis Jens Henrik Jensen og Jesper Steins serier hører til den slags sårbare macho-mænd, som man både må holde af, holde med og holde ud. De er antihelte på en særlig jordnær, nordisk måde, hvor følelser og fandenivoldskhed går op i en højere enhed, og så er de spændingsfyldte omdrejningspunkter for dramatiske begivenheder, hvor de litterære plots og virkelighedens verden er viklet ind i hinanden på begavet, underholdende og udfordrende facon.” (Merete Reinholdt: De ligner hinanden og måske også lidt et par klichéer, og så er de alligevel hver især sig selv og af en helt særlig krimilitterær karakter. Berlingske, 2018-10-27).

Jens Henrik Jensen er ikke alene om at sætte fokus på hjemvendte soldater, der svigtes af systemet. Det er også et tema, Michael Katz Krefeld har taget op i sin serie om privatdetektiven Thomas ’Ravn’ Ravnsholdt. Og Jens Henrik Jensen har det tilfælles med forfatterkolleger som Steffen Jacobsen og Thomas Rathsack, at de alle har en hovedperson, der har en baggrund som jægersoldat.

Hvor Jeanette Varberg og Jens Henrik Jensens fælles udgivelse ”Blodspor” i deres ”Frænde”-serie foregår i 800-tallet i dansk vikingetid, har Kristian Bang Foss henlagt den lige så dramatiske handling i sin ”Manden der bar solen” (2023) til dansk bronzealder. Begge værker skildrer historisk tid med religiøse ritualer og hverdagskultur og giver samtidig en oplevelse af, at det at være menneske har været nogenlunde det samme til alle tider.

Om forfatterskabet

Knippel, Lars Ole:
Sprængfarlig cocktail i provinsen. Jyllands-Posten, 2004-08-25.

Web

Her kan du finde info om forfatteren og alle udgivelser og læse hans blog.

Søgning i bibliotek.dk

Find og lån i bibliotek.dk:
Emnesøgning på Jens Henrik Jensen